Tok Janggut kegembiraan dengan sate arnab dan rendang arnab.Nice one! |
Bagi sesiapa yang belum lagi mengetahui kebaikan kandungan nutrien di dalam daging arnab,carta di bawah mungkin sedikit sebanyak membantu anda membuat perbandingan di antara daging arnab dan daging-daging lain.Daging arnab memang lebih berkhasiat dan selain seronok menternak mereka yang gebu dan comel,anda juga dapat kebaikan kandungan nutrien di dalamnya.
Sumber : Jabatan Agrikultur Amerika Syarikat (USDA)
Jenis daging | Protein % | Lemak % | Kalori |
Arnab | 20.8 | 10.2 | 795 |
Ayam | 20.0 | 11.0 | 810 |
Lembu muda | 18.8 | 14.0 | 910 |
Ayam belanda | 20.1 | 22.2 | 1190 |
Kambing biri-biri muda | 15.7 | 27.7 | 1420 |
Lembu | 16.3 | 28.0 | 1440 |
Khinzir | 11.9 | 45.0 | 2050 |
Daging arnab boleh dijadikan sebagai sumber makanan berasaskan daging yang mempunyai sumber protein yang tinggi dan kandungan lemak yang rendah.Daging arnab juga boleh dimasak mengikut kesukaan selera makan anda seperti juga daging - daging lain .Semoga anda juga dapat menikmati keenakan daging arnab ini yang mempunyai persamaan rasa seperti daging ayam, Cuma daging arnab sedikit tawar dan kami mencadangkan kepada anda untuk memasak daging arnab secara berkuah ataupun tumis dengan rempah yang banyak.Jika digoreng atau panggang,kemanisan daging kurang dirasai.Semoga berjaya dengan resepi anda!
No comments:
Post a Comment